FotóPiac

Díjmentes szolgáltatások:

World Press Photo 2016 fődíjas ausztrál fotós – Budapestről gyalogosan Amszterdamba

Gyalog teszi meg az utat a World Press Photo 2016 amszterdami díjkiosztójára Warren Richardson, a Budapesten élő ausztrál fotóriporter, aki egy, a magyar-szerb határon elkapott, menekülteket ábrázoló fényképpel nyerte el idén a pályázat fődíját.

Richardson csaknem 1500 kilométeres gyaloglás után várhatóan csütörtökön érkezik meg Amszterdamba. A férfi még februárban indult el Budapestről, az út alatt végig sátorban aludt és nem használt semmilyen navigációs eszközt.

„Ez az utazás olyasmi, amit régóta ki akartam próbálni. Ez most sajátos jelentést nyert, miután sok időt töltöttem olyan emberekkel, akik Szíriához hasonló helyekről menekülnek” – mondta az öt éve Budapesten élő szabadúszó fotós.

A 47 éves férfi kijelentette, eredeti terve az volt, hogy Budapestről elgyalogol Észak-Norvégiába, ahol felkeres pár olyan menekültet, akikkel múlt évben találkozott Magyarországon, és megnézi, miként megy a soruk. Azonban indulása napján értesítették, hogy megnyerte a World Press Photo 2016 fődíját, ezért változtatott a tervein, és inkább Amszterdamot vette célba.

Warren Richardson vasárnap este veszi keresztül a pályázat 10 ezer euró pénzdíjjal járó fődíját.

A díjnyertes Egy korszerű élet reménye című fényképén egy férfi érzékelhető, amint a sötétség leple alatt kisgyermekével épp átbújni készül a gyorstelepítésű drótakadály alatt. A múlt év legjobb sajtófotójának választott fekete-fehér fénykép 2015. augusztus 28-án éjszaka lett rögzítve Röszkénél.

World Press Photo 2016 fődíjas ausztrál fotós – Budapestről gyalogosan Amszterdamba
Richardson fődíjat kiérdemelt felvétele a World Press Photo 2016 fotópályázaton

A zsűri elnöke, Francis Kohn, az AFP francia hírügynökség fotóigazgatójának véleménye alapján a fődíjas fénykép egyszerűségénél fogva nagy hatású.”A maga egyszerűségében, főleg a szögesdrót szimbóluma által juttatja kifejezésre erejét.” – mondta Kohn a díjak odaítélésekor.

mti

Szólj hozzá!