FotóPiac

Díjmentes szolgáltatások:

Zavaró csillogások elkerülése a polarizációs szűrő oltalmával

A fénysugárzás elektromágneses hullámainak nemcsak hullámhosszai, hanem terjedésük irányára merőlegesen és minden irányban kitérő rezgéssíkjai is vannak. A tükröződő fénysugarak rezgéseinek kitérése azonban egysíkú. Vannak olyan belső szerkezetű anyagok, amelyek fényátengedése – éppen a belső résszerű anyagszerkezet következtében – csak az egy síkban rezgő sugarak átjutását teszi lehetővé, és csakis abban az esetben, ha ez a sík egyezik az anyag réseinek irányával. Ilyen anyagból készül a fotósok rövidítő szóhasználatával a polárszűrő, vagy polarizációs szűrő teljes néven használt felvételi tartozék.

A polarizációs szűrő jótékony hatása

Polarizációs szűrő hatásának bemutatása
Polarizációs szűrő hatásának bemutatása
Hoya cirkuláris polarizációs szűrő
Hoya cirkuláris polarizációs szűrő

Ha a polarizációs szűrőt az objektív elé téve valamely irányban elforgatjuk, akkor az apró rések elmozdulása miatt – az elmozdulás mértékének megfelelően – a változatlan síkban maradó tükröződés fénysugarai többé-kevésbé kioltódnak, a zavaró csillogás megszűnik. A fémes felületeken jelentkező tükröződéseket egyetlen polárszűrővel nem lehet kiküszöbölni, de – pl. tárgyfotózásnál – ez megoldható, ha a fényforrás elé is (!) egy polarizációs szűrő fóliáját helyezzük el.

Az ún. lineáris polarizációs szűrő (egyenes vonalban ható), a belső tükröződések miatt megtévesztheti a beépített fénymérős és autofókuszos TTL fényképezőgép érzékelőit. Az ilyen vázakhoz az ún. cirkuláris polarizációs szűrőket (oda-vissza ható) használhatjuk.

A polarizációs szűrő által átengedett fény síkban polarizált
A polarizációs szűrő által átengedett fény síkban polarizált

A polárszűrő hatásmódjának elvi vázlata

  1. a) a természetes fénysugár
  2. b) a tükröző/csillogó felület
  3. c) a polarizáltan visszaverődő fénysugár
  4. d) a lineáris polarizációs szűrő
  5. e) az objektív optikai tengelyének iránya a felvételkor
  6. f) az objektív látószögének megfelelő képfelület és az optimális felvételi szög
  7. g) az égbolt fényének legpolarizáltabb sávja, amely a nap állásának a horizonttal bezárt szögétől függően időközben elmozdul

A polarizációs szűrő hatása egyben – bizonyos mértékben – az UV-sugárzás ellen is véd, használatakor az UV-szűrő levehető. Polarizációs szűrőket a legváltozatosabb átmérőkkel és közgyűrűkkel szinte minden gyártó kínálatában találhatunk, egyes gyártók (pl. a Hama) a nagylátószögű objektívekhez, a digitális fényképezőgépekhez és a videokamerákhoz egyaránt használható szűrőket kínálnak.

A polarizációs szűrő hatékonysága nagy mértékben függ a fényforrás, a téma, és a fotós helyzetétől
A polarizációs szűrő hatékonysága nagy mértékben függ a fényforrás, a téma, és a fotós helyzetétől
A különféle felületekről visszaverődő fény a fémfelületeket kivéve síkban polarizált lesz, így a polárszűrő elforgatásával kiszűrhetjük vagy éppen átengedhetjük
A különféle felületekről visszaverődő fény (a fémfelületeket kivéve) síkban polarizált lesz, így a polárszűrő elforgatásával kiszűrhetjük vagy éppen átengedhetjük
A polarizációs szűrő a leghatékonyabb, amikor az objektív optikai tengelye 34 fok körüli szöget zár be a tárgy síkjával
A polarizációs szűrő a leghatékonyabb, amikor az objektív optikai tengelye 34 fok körüli szöget zár be a tárgy síkjával

A cirkuláris polarizációs szűrő gyakorlati alkalmazása

A legtöbb fotós a polárszűrőt első sorban az ég drámai sötétítésére használja. Persze erre is csak megkötésekkel alkalmazható, hiszen a természetes fény sajnos nem mindig olyan szögben érkezik, ahogy a polarizációs szűrővel szerelt fotós elvárná.

A zöld levelek zavaró csillogása ugyancsak megszüntethető e kis kiegészítő segítségével és ez már véleményem szerint jelentősebb hatás, mint az ég sötétítése. Ez utóbbit ugyanis egy kis számítógépes manipulációval egyszerűen elvégezhetjük, míg a levelek csillogása már a pepecselősebb utómunka-feladatok közé tartozik.

Polárszűrő alkalmazásával készült tájkép, ahol a víz és a levelek zavaró csillogását jelentősen mérsékelte a kis kiegészítő
Polárszűrő alkalmazásával készült tájkép, ahol a víz és a levelek zavaró csillogását jelentősen mérsékelte a kis kiegészítő, ugyanakkor az átengedett kevesebb fény lehetőséget teremt a hosszabb expozíciós idő használatára is

Persze a cirkuláris polarizációs szűrő nem csak a falevelek, hanem a vízfelületek vagy ablaküvegek sokszor kellemetlen reflexióit is szinte teljesen kis tudja zárni a fényképről. Ennek köszönhetően a fénykép már a felvétel pillanatában megspórolt nekünk akár több órányi digitális utómunkát.

A portréfotósok egyaránt örülhetnek, hiszen a cirkuláris polarizációs szűrő a bőr, a haj és a szem felesleges tükröződéseit, csillogásait egyaránt képes eltüntetni.

Ez a kis kiegészítő kiválóan használható a színek telítettebb kiemelésére, a ködös, borús idők „kitisztítására”, a kontrasztok kiemelésére.

Összefoglalva elmondható, hogy a polarizációs szűrő a nemkívánatos csillogások és fényvisszaverődések hatékony ellenszere, ráadásul használatával olyan részletek is feltárulnak, amelyeket még a leggondosabb digitális utómunka sem tud előcsalogatni. Gondoljunk csak egy tükröződő ablakra, amelyiken keresztül a szűrő nélkül semmit nem látunk csak a környék tükörképét, míg a cirkuláris polarizációs szűrő felhelyezésével belátást nyerhetünk az üvegfalon túlra is.

A polárszűrő hátrányai

A polárszűrő előnyei mellett természetesen szintén számolnunk kell korlátozó hátrányaival. Ezek között elsőként kell megemlíteni a polarizációs szűrő fényerő csökkentő hatását. Tekintve, hogy a cirkuláris polárszűrő a beérkező fénynek csak egy részét engedi tovább, a fotós kénytelen ezt a zársebességgel vagy a rekesszel kompenzálni. A polarizációs szűrő használatakor 1-2 Fé-nyi fényerőcsökkentő hatással kell számolni.

További hátrányként lehet megemlíteni az időigényesebb felvételi körülményeket, hiszen minden felvétel előtt újra és újra ellenőrizni kell a polarizációs szűrő elforgatásának helyes beállítását.

A modern fényképezőgépek belső elektronikája kissé megbolondulhat, ha lineáris polarizációs szűrő kerül az objektív elejére, ezért manapság szinte kivétel nélkül a cirkulációs polarizációs szűrők kaphatók.

Végül, mint minden szűrő, a polarizációs szűrő esetében is figyelnünk kell a nagylátószögű objektívek használatakor, hogy a szűrő pereme ne lógjon bele a képbe. Ehhez válasszuk a vékony peremű megoldásokat.

Szólj hozzá!