FotóPiac

Díjmentes szolgáltatások:

A sok kicsi fotográfiai kiegészítő nagy segítség lehet

Az alapvető felszerelések mellett rengeteg olyan fotográfiai kiegészítő kapható az üzletekben, amelyek segíthetnek egy-egy feladat megoldásában. Ezek általában olcsók is, és aki egyszer megszokta, már nem is akar nélkülük fényképezni. Néhány kevésbé ismert fotográfiai kiegészítő következik, érdemes őket kipróbálni.

Fénysátor
Fénysátor
Makroelőtét lencse
Makroelőtét lencse
Fordítógyűrű objektívhez
Fordítógyűrű objektívhez
Vakutartó markolat, összecsukható
Vakutartó markolat, összecsukható
Gyorscseretalp
Gyorscseretalp
Monitorkalibráló
Monitorkalibráló

Fénysátor

Sok fotós szeret terepen dolgozni, de nem hajlandó cipelni a nagy és költséges világítási berendezéseket. Nekik javasoljuk a fénysátrat, mint fotográfiai kiegészítőt, amely tulajdonképpen egy kisméretű, a fényt jól átengedő sátor. Egyik oldala nyitott. A tárgyakat a sátorba helyezve, elrendezve és a természetes fényt kihasználva egyenletesen megvilágított felvételt kaphatunk. Persze használhatunk vakukat vagy más fényforrásokat is, a lényeg, hogy a sátor anyaga a fényt homogenizálja. A sátrak általában összecsukhatók, könnyen hordozhatók.

Makroelőtét

A makrózás világa sok fotóst vonz. Sokan megvásárolják az ehhez igazán alkalmas makroobjektíveket, közgyűrűket, de azoknak, akiknek a felszerelés és a fotográfiai kiegészítő kis súlya, illetve az ár is fontos, megvehetik a makro-előtétlencséket is. Ezek más-más dioptriájú nagyításokkal kaphatók külön vagy készletben, és az objektív szűrőmenet-tartójába kell őket becsavarozni. Így — egy kis nagyítót helyezve az objektív elé – már alkalmas lesz normál objektívünk is a közeli tárgyak felnagyítására és lefényképezésére.

Fordítógyűrű

Szintén a makrófotósok fegyvere. Ennek a fotográfiai kiegészítőnek a segítségével egy normál optikát megfordítva rögzíthetünk a fényképezőgépvázon. Így egy nagyítót kapunk, amely alkalmas közeli tárgyak leképezésére. Zoom esetében kicsit nagyobb a lehetőség, míg fix objektíveknél általában jobb a fényerő. Vásárlásakor a fényképezőgép csatlakozóját és a használni kívánt objektív szűrőmenetének átmérőjét kell ismernünk.

Vakutartó markolat

A vaku képes megfelelő világítást nyújtani, de a fényképezőgép tetejére rögzített villanó nagyon közel van az optikai tengelyhez, így a fénye túl közvetlen, a pirosszem-effektusról pedig ne is beszéljünk. Ha egy fotográfiai kiegészítő segítségével a villanót kicsit távolabb helyezzük, máris szebb megvilágítást érhetünk el. Ehhez készítenek a gyártók különféle vakutartó markolatokat. Vannak egyszerűbbek, de találunk billenthetőket is, hogy a vízszintes és a függőleges géptartáshoz is jól illeszkedjen a vaku. Rendezvényfotósok kimondottan szeretik, hiszen egyszerre akár két vakuval dolgozhatnak – egyik a markolaton a témát, másik a vázon a hátteret világítja ki.

Tartalék gyorscseretalp

Állványt is használó fotósok gyakran ütköznek abba a problémába, hogy nem a vázon, hanem az objektív állványtalpán kell felfogatni a felszerelést. Egyetlen objektív használatakor ez nem jelent gondot, de amikor több lencsét, esetleg több vázat is használunk, és gyorsan kell cserélgetni ezeket, akkor segítséget jelenthet a tartalék gyorscseretalp. Szerencsére ez a kis fotográfiai kiegészítő külön is megvásárolható. Mindegyik objektívre és/vagy a vázra előre fel tudjuk rögzíteni, így tényleg csak egy mozdulat, és már az új objektívvel együtt tartja az állvány a felszerelést. Érdemes legalább 1-2 tartalék darabot beszerezni belőle.

Monitorkalibráló

Sokan kihagyják az életükből ezt a „felesleges” műveletet. Pedig e nélkül csak sejtjük, hogy valójában mit fotóztunk. A fényképezőgép LCD-je teljesen alkalmatlan a színek ellenőrzésére, de ugyancsak alkalmatlan a kalibrálás nélküli monitor.

Monitorkalibráló fotográfiai kiegészítőt több cég és szaküzlet is kínál, és nem biztos, hogy nem érdemes a legolcsóbbat megvenni. Mindenképpen a hardveres kalibrálást javaslom, azt a fajtát, amikor egy színmérő a monitor által sugárzott színeket ellenőrzi és ehhez igazítja a színprofilt.

 

Szólj hozzá!