FotóPiac

Díjmentes szolgáltatások:

Hideg ötletek, avagy fotózás télen

A fotózás télen, a hideg körülmények stresszelik a fényképezőgépet és az egyéb felszerelést csakúgy, mint magát a fotóst. A mérsékelt övben a téli hőmérséklet ritkán megy –25 fok alá, de a sarki körülmények között nem ritka a –50 fok sem.

Túlságosan nagy hidegben a tükörreflexes fényképezőgép zárszerkezete lassúvá és megbízhatatlanná válik, de lehet, hogy teljesen felmondja a szolgálatot, illetve az elektronika is könnyen beadja a kulcsot. Az objektívek rekeszszerkezete és autofókusz rendszere gyakran „keménnyé” válik. Az objektív részei összehúzódnak, esetleg elválnak egymástól. A legnagyobb problémát mégis inkább az elemek, akkumulátorok jelentik. Hidegben ugyanis rohamosan veszítenek hatásfokukból, és csak energiájuk egy kis részét képesek visszaadni. Az akkumulátorokkal működő fényképezőgépek, vakuk stb. működése jelentősen lelassulhat vagy le is állhat.

A gondos előkészületek segíthetnek megoldani ezeket a problémákat, hiszen a fotózás télen is nagyszerű élmény lehet. A jól megválasztott felszerelés és annak melegen tartása, „téliesítése” biztosítja a megbízhatóbb működést és a jobb fotográfiai eredményt.

Fotózás télen fényképezőgép illusztráció
Fotózás télen fényképezőgép illusztráció

A fényképezőgép megválasztása

A megfelelő fényképezőgép kiválasztása személyes dolog. Mindemellett tartsuk szem előtt, hogy nem várható el tökéletes megbízhatóság egy felszereléstől, amelyet nem teszteltek aprólékosan olyan körülmények között, mint ahol használni fogják. Egy gyors ellenőrzés alkalmas lehet idő előtt felfedni a problémákat. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy a digitális vázak általában érzékenyebbek a szélsőséges hidegre, mint a manuális filmes fényképezőgépek.

A felszerelés teljes, alapos ismerete és megbízhatósága segít abban, hogy a fényviszonyokra, a kompozícióra és más külső fotográfiai tényezőkre koncentrálhassunk.

Minden fényképezőgépnek megvan a maga hátránya, egyik típus sem tűnik – átfogóan nézve – jobbnak a többinél. A legjobb választás egy kisméretű, könnyű, könnyen kezelhető, megbízható és széles körben használható fényképezőgép. Ha lehetséges, olyan fényképezőgépet válasszunk, amelyikben a legkevesebb elektronika található. Automatikus gépet csak abban az esetben használjunk, ha manuálisan is állítható az expozíció és az élesség.

Nagyon sok tükörreflexes fényképezőgép képes eleget tenni az alapvető követelményeknek, amelyeket a fotózás télen, a hidegben történő munkához igényel, mindemellett az előnyeik közé tartoznak a cserélhető objektívek és az aránylag nagy akkukapacitás. A nem tükörreflexes, optikai keresővel ellátott fényképezőgépek némileg könnyebbek és kevesebb mozgó mechanikai alkatrész található bennük.

Fotózás télen, havas patak híddal
Havas patak híddal – illusztráció

Hideg időben az objektívbe épített zárszerkezet jóval megbízhatóbb, de a legtöbb amatőr fényképezőgép esetében a zár a vázban található.

A gépekhez készített objektívek nagy választéka áll rendelkezésre az extra nagylátószögű lencsétől az ultra-telefotó lencséig. Az objektívek megválasztása nagyon fontos, hiszen minden egyes újabb darab növeli a felszerelés terjedelmét és súlyát. Egy zoom lencsével helyettesíthetünk akár több, különböző fókusztávolságú objektívet is, de a zoom lencsék gyorsabban befagynak – a bennük található több kenés miatt –, mint a fix fókuszú objektívek.

Jó választás lehet két fényképezőgépváz cserélhető 28 mm-es, 50 mm-es és 135 mm-es objektívekkel, valamint elegendő mennyiségű memóriakártya, illetve film.

Használhatunk egy időjárásálló kompakt fényképezőgépet is tartalék felszerelésként. Jóllehet ezek a kompakt, könnyű, autofókuszos fényképezőgépek „víz- és hóállónak” vannak kikiáltva, de ne feledjük, hogy általános, és elsősorban amatőr használatra tervezték őket. Így az ilyen fényképezőgépek jellemzői az automatikus expozíció, az automatikus élességállítás, a beépített vaku és a könnyű kezelhetőség. Az automatikus funkciók valószínűleg jól működnek normál körülmények között, de nagyon hidegben, sarki körülmények között akadhatnak problémák. Több esetről is hallhattunk, amikor a vízálló fényképezőgép egyszerűen szétfagyott.

A fotózás télen – a hóval borított táj miatt – egy automatikus fényképezőgépnél alulexponált képeket eredményez, amit manuális kompenzáció hiányában nehéz korrigálni. Az expozíciós hibák csökkentésének érdekében használjunk nyers (RAW) formátumot, és menjünk olyan közel a témához, amennyire csak lehet. A fényképezőgép energiaigénye és a hideg gyorsan kimeríti az elemet, ezért vigyünk elegendő tartalék elemet magunkkal. A fényképezőgépet tartsuk melegen, hogy védjük az akkukat.

Fotózás télen, a jégbarlang hőmérséklete is meglehetősen alacsony
A jégbarlang hőmérséklete is meglehetősen alacsony

Téliesítés

A „téliesítés” valójában az, amikor szétszedjük a fényképezőgépet és az objektívet, hogy az összes kenőanyagot eltávolítsuk belőlük. Természetesen ezt a műveletet inkább szakemberrel végeztessük. Amennyiben a fényképezőgépünk egy régebbi típus vagy hosszú ideig lesz kitéve erős (esetleg extrém) hidegnek, a téliesítés elengedhetetlen. A téliesítés általában költséges dolog és nem ajánlott elvégezni, mielőtt a gyártó szakemberével nem beszéltünk. Vegyük figyelembe azt is, hogyha a fényképezőgépből eltávolították az össze kenőanyagot és folyadékot, „normál” körülmények között már nem használható, illetve könnyen megsérül. A praktikus, egyszerű és olcsó alternatíva a téliesítésre a gondos karbantartás és kezelés, valamint a váz és az objektívek megtisztítása.

Az amatőr fényképezőgépek általában nem szorulnak téliesítésre, hiszen a bennük található kenőanyagok rövid ideig képesek extrém hidegben is működni. Ennek ellenére óvakodjunk attól, hogy a fényképezőgépünk teljesen átvegye a környezetének alacsony hőmérsékletét; különösen akkor, ha az több óráig is eltarthat. Próbáljuk meg minél jobban védeni felszerelésünket a hidegtől. Amikor éppen nem fényképezünk, tartsuk a gépet a kabátunk alatt. Néhány gyártó cég kínál olyan tokokat, amelyek tompítják a fényképezőgép hangját, és egyben hőszigetelik is.

A fémburkolatú fényképezőgépek fémrészeit, főként ott, ahol az arccal esetleg közvetlenül érintkezésbe kerülhetnek, célszerű leragasztani vagy bevonni műanyag vagy más alapanyagú szigeteléssel.

Az LCD panel nem a legjobban áll ellen a fagynak, így használat után minél gyorsabban tegyük meleg helyre. Nagy hideg hatására vibrálhat, esetleg láthatósága is korlátozódik. Szükség lehet egy szeléncellás fénymérőre is (amely nem használ elemet), hogy összehasonlító mérést tegyünk, illetve hogy legyen egy tartalék fénymérőnk.

Fotózás télen akkumulátor illusztráció
Fotózás télen akkumulátor illusztráció

Elemek, akkumulátor

Az elemeket is melegen kell tartani annak érdekében, hogy jól működjenek. A gyártók tesztelik termékeiket, hogy megállapítsák, milyen hőmérsékleti tartományban működnek. Az elemek közel a határértékekhez nem fogják tudni leadni teljes kapacitásukat. A lítium elemek/akkumulátorok hőmérsékleti tartománya +70 és –40 °C van, és talán a legtöbbet ezek képesek nyújtani hideg körülmények között. Az alkáli elemek működési tartománya + 50 és –20 °C közötti, és meglehetősen jól működnek szélsőséges körülmények között. Az ezüst-oxid elemek +54 és –12 °C között használhatók, és elsősorban régi, fémborítású fényképezőgépekhez szükségesek, ahol a fémváz elvezeti a hideget az elemhez, így az meglehetősen gyorsan megfagy.

Minden elem tartalmaz ún. elektrolit oldatot, amely vezeti az elektromos áramot. –40 °C alatt az elektrolit megfagy, hasznavehetetlenné téve ezáltal az elemet. Használhatunk egy külső tápforrást is, amely a kabátunk alatt, meleg helyen van, és egy hosszú kábellel kapcsolódik a fényképezőgéphez. Az elem/akkumulátor házra csatolhatunk egy kis kémiai kézmelegítőt is (jobb turista-, hegymászóüzletekben kapható), amely segít az elemet megfelelő hőmérsékleten tartani.

Fotózás télen vaku illusztráció
Fotózás télen vaku illusztráció

Vaku

A túlságosan alacsony hőmérsékletben a fotózás télen az elektronikus vakukat is károsan befolyásolja. Előre nem lehet megmondani a hideg pontos hatását a vakura, típusonként, valamint az alkalmazott elemtől, akkumulátortól függően változhat. Fontos, hogy a NiCd elem (akkumulátor) kapacitásának már csak 60%-át képes leadni –20 °C hőmérsékleten.

Állvány

Az állványokat rendszerint nem kell külön felkészíteni a hideg körülmények közötti fotózáshoz, elég, ha a lábakat és a fejet kerozinban vagy alkoholban átöblögetjük. Használhatunk fém- vagy faállványt. Amennyiben az állványfej motort, folyadékos mechanizmust tartalmaz, akkor „téliesítenünk” kell ezt is.

Öltözzünk melegen!

A fotózás télen speciális öltözéket is kíván. Az ideális munkaruházatnak megfelelő hőmérsékletet kell biztosítania viselőjének felesleges teher nélkül, és gondoskodnia kell a legnagyobb mozgásszabadságról.

A kéz melegen tartása sajátos probléma, hiszen a megfelelő hőmérséklet garantálja, hogy a fényképezőgépet kezelni tudjuk. Praktikus megoldás, hogy egy vékony selyem vagy gyapjú kesztyűt húzunk a külső vastag egyujjas kesztyű alá. Az egyik vagy mindkét kesztyűt levehetjük a fényképezőgép beállításához, majd a kesztyűk felhúzásakor kezünk gyorsan felmelegszik. Célszerű a kesztyűket a ruházathoz csatolni, így nem vesznek el és könnyebben kezelhetők.

Téli havas csúcsok a Magas-Tátrában – illusztráció
Téli havas csúcsok a Magas-Tátrában – illusztráció

Alkalmas öltözék a fotós mellény, hiszen sok zsebe van és kabát alatt is viselhetjük. Elegendő és biztonságos helyet nyújt az elemeknek, a szűrőknek, az objektíveknek és más fotográfiai kiegészítőknek, amelyeket célszerű melegen tartani.

Elővigyázatosság

A hidegből a meleg szobába érve a fényképezőgépet tartsuk a fotóstáskában legalább egy, de inkább két órán keresztül, míg teljesen át nem veszi a benti hőmérsékletet. Ezzel megakadályozhatjuk a páralecsapódást, amely komoly gondokat jelenthet főleg egy elektromos fényképezőgép esetében. Nedves vagy párás fényképezőgép szárítására használhatunk szilikagélt.

Fotózás télen, téli havas táj illusztráció
Téli havas táj illusztráció

Fotózás télen

A havas tájak fényképezéséhez legjobb a hátulról vagy oldalról jövő megvilágítás. Használhatunk skylight szűrőt, amely csökkenti a túlzott kékséget, és emellett védi az objektívet is. A fotózás télen még nagyobb igényt támaszt a polárszűrő használatára, melynek segítségével elérhetjük az égbolt sötétítését anélkül, hogy a színvisszaadást befolyásolnánk a fénykép más területein. Jól használható a digitális HDR technika is ilyen felvételi körülmények között. Minden esetben célszerű napellenzőt használni.

Szólj hozzá!