FotóPiac

Díjmentes szolgáltatások:

Egy nagyobb monitor jobb, mint a sok kicsi

Egy friss tanulmány szerint az Eizo RadiForce RX850 8 megapixeles monitor olvashatósága jelentősen jobb, hatékonyabb, mint a többmonitoros konfigurációk, állítja az Arizona Egyetem Egészségügyi Képalkotás Kara. A tanulmány vezetője Dr. Elizabeth A. Krupinski, PhD, egy kísérletben bizonyította az olvashatóság hatékonyságát egy Eizo 8 megapixeles RadiForce RX850 monitor, illetve két 5 megapixeles RadiForce GX540 monitor segítségével, ahol röntgenfelvételeket hasonlítottak össze. A radiológusok kérésének megfelelően egy sor mammográfiás esetet vizsgáltak meg, ahol az elváltozások meglété, illetve hiányát határozták meg.

Az Eizo esettanulmánya szerint jobb az egy nagy monitor, mint a több kicsi használata
Az Eizo esettanulmánya szerint jobb az egy nagy monitor, mint a több kicsi használata

A felbontásbeli különbség a tanulmány szerint összességében úgy tűnik, nem befolyásolja a diagnosztikai pontosságot, a két 5 megapixeles kijelző együttesen 10 megapixelét hasonlítva a RadiForce RX850 8 megapixeles felbontásához a megfigyelők képesek voltak azonosítani a kórós elváltozásokat. Ezzel ellentétben a többmonitoros rendszerek monitor szélei zavaróan hatottak a szemlélődőkre. A kísérletben a két 5 megapixeles, összekapcsolt monitor elemzésekor 68,99 s, míg a RadiForce RX850 monitor esetében ettől kevesebb, 62,04 s időre volt szükség a látottak feldolgozására. Ez azt bizonyítja, hogy a RadiForce RX850 monitor, köszönhetően egységes paneljének, közel 7 másodperccel (~10%-kal) csökkentette az átlagos ráfordított elemzési időt. Az elemzési idő csökkentése hatékonyabb munkát eredményezhet az ilyen intézményekben.

Mivel sok fotós és képszerkesztő is használ többmonitoros rendszereket, ezért érdemes lehet megfontolni a fenti eredmények kapcsán a több monitor lecserélésének gondolatát egy nagyobb panellel rendelkező típusra.

Szólj hozzá!