FotóPiac

Díjmentes szolgáltatások:

A legkelendőbb Nikon profi zoom objektív is megújult

Valószínűleg az AF-S Nikkor 24-70 mm f/2,8E ED VR a legismertebb és legkelendőbb Nikon profi zoom objektív. Ez elsősorban a fényerős kivitelnek és a kiváló optikai képességeknek köszönhető. Erre tett még egy lapáttal a gyártó, és bemutatta az optikai felépítést újratervező változatot.

A Nikon hivatalos bejelentése

Nikon AF-S Nikkor 24-70 mm f/2,8E ED VR objektív
Nikon AF-S Nikkor 24-70 mm f/2,8E ED VR objektív

A Nikon új taggal bővítette gyors zoomobjektívjei „szentháromságát”: ez az AF-S Nikkor 24-70 mm f/2,8E ED VR. A teljes modernizálás legnagyobb nyertese, a Nikkor termékcsalád legszélesebb körben használt professzionális zoomobjektívje most gyorsabb, erősebb és stabilabb, mint valaha.

A Nikon által kínált remek rázkódáscsökkentés (VR) funkció mellett vadonatúj optikai felépítés és stabilabb kialakítás lehel új életet a klasszikus objektívbe.

A szakember véleménye

Zurab Kiknadze, a Nikon Europe objektívekért, kiegészítőkért és szoftverekért felelős vezetője a következőket nyilatkozta: „A 24–70 mm-es objektív minden profi fotós számára alapdarab. Az eszközt használó hivatásosok visszajelzései alapján a Nikon lényegében teljes körűen átalakította az objektívet: javult a képminőség, a strapabírás és a sebesség, a VR hozzáadásával pedig a felvételek stabilitása is. Az i mmár legendás 24-70 mm f/2.8G méltó utódjaként az AF-S Nikkor 24-70 mm f/2,8E ED VR készen áll arra, hogy kivételes megbízhatóságával megfeleljen a napjaink hivatásos fényképészei által támasztott elvárásoknak.”

A fejlődő legenda

Noha a jelenlegi 24–70 mm-es (a Nikon D3 készülékkel együtt 2007-ben bemutatott) objektív népszerűsége továbbra is töretlen, az újjászületett objektív egészen más szintet képvisel. A Nikkor objektívek közül elsőként az új optikai rendszer egy aszférikus ED üvegelemet is magában foglal. Az új elem feladata a színeltérések és a fénycsóvák felszámolása, emellett csökkenti a fényveszteséget, és kompromisszu mmentes felbontást tesz lehetővé a széleken. A vadonatúj VR rendszer tompítja a fényképezőgép rázkódását, és akár négy lépésközzel hosszabb záridő használatát is lehetővé teszi.¹ Az AF minősége is javult a csak Nikon által gyártott Silent Wave Motornak (SWM) köszönhetően, amely másfélszer gyorsabb a 24-70 mm f/2.8G objektívben alkalmazott motorhoz képest. Az új elektromágneses rekesz egységes, pontosabb expozíciót tesz lehetővé nagy sebességű sorozatfelvétel esetén, csökkentve a mechanikus karral felszerelt eszközök használata során véletlenül fellépő károk kockázatát.

Megbízható munkaerő

A Nikon új, 24–70 mm-es objektívje bátran szembenéz a mindennapos professzionális igénybevétel jelentette gondokkal. Bár optikai felépítése összetett (20 objektívelem 16 csoportban, nanokristály bevonat), a Nikon megerősítette az objektív a konstrukcióját, hogy még ellenállóbb terméket hozzon létre. A rászerelt fényellenző apró, de fontos fejlesztés. A Nikon meghallgatta a profik véleményét, és besüllyesztette a kioldózárat, hogy megelőzze a véletlen elmozdulást. Az objektív természetesen teljes mértékben időjárásálló. Az objektív elülső és hátsó elemeire felvitt fluorbevonat aktívan taszítja a vizet, a port és a szennyeződéseket, a képminőség romlása nélkül. A bevonat emellett megkönnyíti az üveg tisztítását a felület felsértése nélkül.

Szólj hozzá!