FotóPiac

Díjmentes szolgáltatások:

Burger Barna Országos Kéktúra fotói a Budapest Projekt Galériában

Burger Barna fotósnak az Országos Kéktúrán rögzített fotóiból nyílt prezentáció kedden a Budapest Projekt Galériában. A Kékvándor című kiállításon 30 tájképet és életképet tekinthetnek meg a kíváncsiskodók.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes a megnyitón nyomatékosította: a galéria két szintjén létrejött tárlaton az Országos Kéktúra útvonalán kattintott legszebb fotókból érzékelhető szelekció.

Burger Barna Országos Kéktúra fotókiállítás a Budapest Projekt Galériában

„A természetjárás nemcsak egy fizikai út, hanem egy belső utazás is, amely alatt jobban megismerhetjük önmagunkat” – nyomatékosította a főpolgármester-helyettes. Megemlítette Burger Barna egyik nyilatkozatát, ahol a fotós azt mondta: ennek a túrának a hatására döntött úgy, hogy maga mögött hagyja a 13. kerületi „betondzsungelt” és a természet közelébe költözik. Felhívta a figyelmet arra, hogy a tárlat Főváros, az Eximbank és a Mai Manó Ház együttműködésével valósult meg.

Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója nyomatékosította: a fotográfia egy olyan művészet, amely a pillanatot ragadja meg. Közölte, Burger Barna egy kivételes objektíven keresztül látja, láttatja az elindulást, az utat és a megérkezést is.

Burger Barna hangoztatta: a Mai Manó Ház egyik kurátora válogatta ki a bemutató képeit A Kékvándor című, 2014-ben megjelent kötetből. „Ezek olyan meditatívabb fotók, amelyek önmagukban is megállják a helyüket és közben egy történetet is elmesélnek” – nyomatékosította.

Visszaidézte, hogy 2013-ban és 2014-ben gyermekkori álmát váltotta valóra azzal, hogy végigjárta az Országos Kéktúra 1180 kilométerét. A vándorláson elkapott fotóit és a hozzájuk fűződő gondolatait alakította egy fotóalbummá, és most ezekből a képekből készült a tárlat is. Az alkotások közt tájképek és egy-két életkép szintén felfedezhető.

„Naplószerűen fényképeztem, mindent lefotóztam, amit láttam vagy akivel útközben találkoztam, példaként egy vasutassal vagy egy bácsival, aki gombászott az erdőben” – tette hozzá Burger Barna.

A fotókiállítás augusztus 24-ig nézhető meg.

Burger Barna Budapesten született 1965-ben. Fényképésziskolát végzett, alkalmazott és művészi fotográfiái magazinokban és önálló albumokban láttak napvilágot. Első albuma 1999-ben jelent meg, akkortól fogva kilenc kötetet publikált.

mti, Fotó: Koszticsák Szilárd

Szólj hozzá!