FotóPiac

Díjmentes szolgáltatások:

Semleges szürke szűrők segítenek ha sok a fény

A digitális érában sokszor úgy gondoljuk, hogy minden megvalósítható utólagos digitális manipulációval. Sokszor ez igaznak is bizonyul, de vannak olyan esetek is, amikor egy pici előre gondolkodással és természetesen hozzáértéssel, több órás utómunka ideje spórolható meg, ráadásul az eredmény is kielégítőbb. Ilyenek lehetnek a semleges szürke szűrők, melyek használatával az expozíciós értékek befolyásolhatóak.

Különböző erősségű semleges szürke szűrők
Különböző erősségű semleges szürke szűrők

A mai fotós gyakorlatban rendszeresen használt ISO 200 vagy 400 (sőt még magasabb!) érzékenység alkalmazása során többször is előfordul, hogy kompozíciós szempontból igen szűkre kell zárnunk a rekesznyílást, vagy utólagosan sokat kell korrigálni (ha egyáltalán lehetséges) a kép – általában a horizontvonal feletti – túl világos részét. Kiváló fényviszonyok között ritkán adódik lehetőségünk kis rekeszértéket (nagy rekesznyílást) használni, hiszen a helyes expozícióhoz nem csökkenthetjük csak a zársebességet a végtelenségig. Pedig sok esetben jól jön, ha hosszabb expozíciós időt vagy tágabb rekeszt használhatunk, azaz a felvételi fényeket csökkentjük. Gondoljunk csak egy napsütéses portréra, ahol a nagy mélységélesség miatt a tűéles háttérbe beleolvad alanyunk, vagy egy vízesés kimerevített képére, amely hatásosabb lenne a víz kismértékű elmosódásával!

Semleges szürke szűrők hatásának illusztrálása
Semleges szürke szűrők hatásának illusztrálása

Árnyékolók helyett egyszerűbbek és mindenki által hozzáférhetőbbek a semleges szürke szűrők. Nincs hatásuk a színekre, ellenben a beérkező fényt csökkentik. A különféle típusok különféle mértékben tompítják a fényerősséget, így a megfelelően felszerelkezett fotós szinte bármilyen mélységélességhez vagy expozíciós időhöz képes felszerelni az objektívet.

Szólj hozzá!