FotóPiac

Díjmentes szolgáltatások:

Bővül a Nikon profi objektív kínálata egy fix 24-essel

A fix objektívek kissé háttérbe szorultak a jó minőségű zoom objektívek mellett, de nem szabad elfelejteni, hogy a fix gyújtótávolsággal rendelkező darabok képminősége általában jobb. Valószínűleg az új AF-S Nikkor 24 mm f/1,8G ED is ezt fogja alátámasztani a teszteken, hiszen a gyártó a minőséget és a profi megoldásokat tartotta szem előtt az optika tervezésekor.

A Nikon hivatalos bejelentése

Nikon AF-S Nikkor 24 mm f/1,8G ED objektív
Nikon AF-S Nikkor 24 mm f/1,8G ED objektív

A Nikon vadonatúj taggal bővítette sokoldalú f/1,8 rekeszértékű fix objektívjei sorát: ez az AF-S Nikkor 24 mm f/1,8G ED. A professzionális testvérénél könnyebb és kompaktabb kivitelű, fényerős, FX formátumú objektív kiválóan alkalmas dinamikus, immerzív képek készítésére.

A szakember véleménye

Zurab Kiknadze, a Nikon Europe objektívekért, kiegészítőkért és szoftverekért felelős vezetője a következőket nyilatkozta: „A nagy látószögű objektívek akkor vannak elemükben, ha ki szeretnénk hangsúlyozni a perspektívát, a 24 mm-es gyújtótávolság pedig mindig is népszerű volt a kreatív látásmódú fényképészek körében. Mivel tökéletesen kitölti a nemrég megjelent 20 és 28 mm-es Nikon objektívek közötti űrt, az új 24 mm-es objektívvel immár szinte teljes az f/1,8 rekeszértékű Nikon objektívek kínálata. Nagyszerű termék, amellyel egyaránt készíthetők dinamikus és immerzív, lebilincselő képek. Környezeti fények mellett, rossz fényviszonyoknál készült témákhoz is kiváló választás, de hangulatképek megörökítése során is meseszép elmosott színvisszaadást produkál. Ha pedig filmet forgat vele és a filmkészítő mozihatás elérése törekszik, ezt a sokoldalú objektívet alkalmazva biztosan megkapja.”

Lenyűgöző élesség és fényerő

Megkapó épületek. Lenyűgöző tájképek. Merész utcaképek. Tágas térbelsők. Az ehhez hasonló képek elkészítéséhez széles és fényerős objektív szükséges. A nagy felbontású D-SLR készülékeket tökéletesen kiegészítő új Nikon 24 mm f/1,8G pazar minőségű állóképeket és videókat készít. A fényerős, f/1,8 rekesz kis mélységélességet és szép elmosódást kínál, gyenge fényben is tiszta képeket készít, a keresőben megjelenő kép pedig mindig éles. A mindössze 0,23 m-es közeli fókusztávolság tovább fokozza az eszköz sokoldalúságát és kreatív felhasználhatóságát. A kompakt és könnyű kialakítás jóvoltából az ultra nagy látószögű objektív nagyszerű útitárs.

Remek teljesítmény a kép teljes területén

Az új Nikkor 24 mm-es objektív a kép teljes területén tökéletes tisztaságot és kontrasztot biztosít. Az optikai kialakítás 12 objektívelemet tartalmaz kilenc csoportban. A két extra alacsony szórású (ED) üvegelem, a két aszferikus lencsetag, valamint a Nikon Nanokristály bevonat éles, ragyogó képeket garantál. A torzítás, valamint a más, a nagy látószögű objektívek perifériáján gyakran megjelenő potenciális hibák – fényveszteség, élességvesztés – is jól szabályozottak.

Rendkívül széles FX, klasszikus DX

A 36 mm-rel egyenértékű DX formátumú gyújtótávolsággal rendelkező objektív a DX formátumot használó fotósok számára is érdekes lehet. A DX-felhasználók mostantól kihasználhatják a kiváló minőségű FX-objektív előnyeit, ami DX-készüléken használva megközelíti a klasszikus, 35 mm-es gyújtótávolságot. A hagyományos, 35 mm-es gyújtótávolsággal készült felvételek időtlenek és megkapóak. Abszolút kedvenc a klasszikus perspektívájú képeket készítő fényképészek körében. A gyújtótávolság jelentette előny mellett az FX-objektív erős, mégis könnyű kialakítása lehetővé teszi, hogy DX-készülékekre szerelve is helyt álljon.

Az AF-S Nikkor 24 mm f/1,8G ED objektív alaptartozéka emellett egy bajonettzáras objektív-fényellenző és egy puha objektívtok.

Szólj hozzá!