FotóPiac

Díjmentes szolgáltatások:

A világ legnagyobb felbontású panorámaképe 70.000 képből áll

Elkészült a világ legnagyobb felbontású panorámaképe. Az öt fotósból álló csapat 70 000 digitális felvételének montázsa alapján készült el a világ legnagyobb felbontású panorámaképe. A felvétel „mindössze” 365 gigapixelt tartalmaz, azaz közel 20 000-szer több képpontot, mint az átlagos digitális felvételek. Hogy még szemléletesebb legyen az érzékeltetés, a kép olyan sok képpontot tartalmaz, hogy elegendő lenne egy 100×25 m-es (2500 m2 ≈ 730 négyszögöl) óriásfénykép nyomdai (!) minőségben történő kinyomtatásához.

A világ legnagyobb felbontású panorámaképe 70 000 képből áll
A világ legnagyobb felbontású panorámaképe 70 000 képből áll

A világ legnagyobb felbontású panorámaképe elkészítéséhez használt technika

A fotósok a projekthez pár szponzort is szereztek, így a világ legnagyobb felbontású panorámaképe kapcsán a történelembe ismételten beírta magát a Canon az EOS 70D digitális fényképezőgépével, valamint az EF 400 mm f/2,8 IS II USM objektívével. Ehhez még egy 2× konvertert is használtak a képek elkészítésekor. A stabil alátámasztásról, illetve a fényképezőgép precíz pozicionálásáról egy Clauss állványfej gondoskodott. Erre szükség is volt a nagy nagyítás, illetve a kis szakaszok megfelelő rögzítésének érdekében.

A fényképek elkészítéséhez szükséges idő mindössze 15 nap volt, amikor összesen 35 órán keresztül fényképeztek. Az igazi munka azonban ezután kezdődött és mintegy két hónapig tartott. Ennyire volt ugyanis szükség ahhoz, hogy a 70 000 felvétel összeálljon egyetlen óriási felvétellé, amely a világ legnagyobb felbontású panorámaképe lett. Az elkészült fénykép 46 terabájt tárhelyet igényel, és gondolom nem egy példányban van eltárolva!

A panorámakép megálmodói és kivitelezői

A világ legnagyobb felbontású panorámaképe projekt az „in2white” nevet kapta és megálmodója a két olasz fotográfus, Filippo Blengini és Alessandra Bacchilega volt. A felvétel helyszínének az európai Alpok legmagasabb pontját, a Mont Blanc-t választották. A 3500 m magasságban a fotósoknak -10 °C hőmérsékletben kellett dolgozniuk, illetve üzemeltetni a fényképezőgépet.

A fotós a projektnek egy külön honlapot hozott létre, ahol mindenki számára megtekinthető a világ legnagyobb felbontású panorámaképe, sőt, akár részletekbe is belenagyíthatunk, hogy felfedezzük a parányi, igen nagy távolságban lévő hegymászókat. Persze a hegység többi része is megdöbbentő részletgazdagsággal tárul a szemünk elé és sok időt el tudunk tölteni az aprólékos részletek szemlélésével.

Szólj hozzá!