FotóPiac

Díjmentes szolgáltatások:

A Duna fővárosainak építészetét bemutató fotókiállítás nyílt a Várkert Bazárban

A Duna fővárosai – Bécs, Budapest – Párhuzamos városképek 1850-1920 címmel nyílt tárlat szerdán a Várkert Bazárban, ahol csaknem 300 korabeli fotón a két főváros urbanisztikai fejlődésének egyes állomásait láthatja nézőközönség.

A Várkert Bazár Déli palotájában felszerelt kiállítás képei múlt évben áprilistól júliusig a bécsi Ringturm építészeti galériában voltak láthatók – idézte fel Tarlós István, Budapest főpolgármestere a megnyitón, kiemelve, hogy a bemutató rendezői szakszerű kutatási munkával precíz emléket állítanak „a kor építészeti hiúságának”.

A Duna fővárosai építészeti fotókiállítás a Várkert Bazárban
A Duna fővárosai építészeti fotókiállítás a Várkert Bazárban

A főpolgármester nyilvánosságra hozta, hogy Michael Haupl bécsi főpolgármesterrel megegyeztek a két metropolisz kapcsolatainak és a Duna szerepének erősítéséről.

A Duna fővárosai fotókiállításnak külön aktualitást ad, hogy 2015-ben ünnepelték a bécsi Ringstrasse kiépítésének 150. évfordulóját – fejtette ki Bécs főpolgármestere. Michael Haupl a Ringstrasse jubileumára emlékezve visszaemlékezett az időszerű Bécs kialakulásának társadalmi és építészeti történetét, és beszélt arról is, hogy mindez a város és a polgárság nagyütemű fejlődését eredményezte. Kiemelte: a múltbeli fejlesztési tapasztalatok mindkét főváros tekintetében felhasználhatók a jövőre nézve is.

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta: a prezentáció megalkotói azzal, hogy közelebb hozzák az együttes múltat, alkalmat kínálnak arra, hogy „a kultúrán keresztül közös jövőn és együttműködéseken gondolkodjunk osztrák barátainkkal”.

A 75 tablóba szervezett anyag mélységében és mennyiségében is utánozhatatlan, merthogy a két metropolisz urbanisztikai párhuzamosságainak szisztematikus összevetésére ilyen módon ezelőtt még senki nem vállalkozott.

A Duna fővárosai fotókiállítás a nagyvárossá válás folyamatába nyújt betekintést 150 képpár hozzájárulásával, amelyeken eltérő témák köré csoportosítva követhetik nyomon a vendégek a vasutak, körutak kiépülését, a kereskedelem modernizációját, a városszélek dinamikus változásait, a Duna szerepét, vagy a nagyvárosi léttel kialakuló szórakoztatóipar fejlődését – részletezte Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának irányítója.

A kiállítás anyagát a kurátorok, Adolph Stiller, Szabó Csaba és Tamáska Máté úgy állították össze, hogy az mindkét város lakóihoz ugyancsak szóljon.

Gyutai Csaba, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője nyomatékosította, hogy egy kifejezetten élményszerű, a fiatal generációt is megszólító tárlatot kívántak létrehozni, ezáltal több múzeumpedagógiai foglalkozás és egy városismereti séta is kapcsolódik a bemutatóhoz. A Hosszúlépés programján résztvevők nagyon sok történelmi érdekességet tudhatnak meg a monarchia korabeli Pestről és Budáról, illetve mindarról, amit a Duna jelentett a birodalmi városoknak. A séta a bemutatón zárul, amely lehetőséget ad az ismeretek egyéb bővítésére.

A bemutató május 29-ig látogatható a Várkert Bazárban.

(MTI)

Szólj hozzá!