FotóPiac

Díjmentes szolgáltatások:

Dobja el a régit – Tízszeres felbontású képérzékelő a Canontól

Ha abban reménykedett valaki, hogy már nem kell lecserélnie a digitális fényképezőgépét, mert a felbontás terén a gyártók közötti verseny véget ért, annak érdemes egy kicsit újra átgondolnia a témát. A Canon által bemutatott új APS-H méretű CMOS képérzékelő felbontása mintegy 250 millió képpont.

A Canon által bemutatott új APS-H méretű CMOS képérzékelő felbontása mintegy 250 millió képpont
A Canon által bemutatott új APS-H méretű CMOS képérzékelő felbontása mintegy 250 millió képpont

Az új képérzékelő mintegy 19 580×12 600 képpontot képes megkülönböztetni, és ezzel a világ legnagyobb felbontású CMOS szenzora, melynek mérete kisebb (kb. 29,2×20,2 mm), mint amilyen a 35 mm-es teljes képérzékelővel ellátott fényképezőgépekben használatos.

Az új képérzékelő felbontása olyan mértékű, hogy egy digitális fényképezőgépbe helyezve a kb. 18 km távolságban elhúzó repülőgépről készített felvételen jól olvashatók voltak a repülőgép oldalár írt betűk.

A Canon közleménye szerint az ilyen magas felbontású CMOS képérzékelő kiolvasási hibája ezidáig igen magas volt, amit első sorban a szinkronizálási problémák jelentettek. Ebben az új egységben azonban a gyártónak sikerült elérni egy nagyon jó arányt, egy rendkívül magas kiolvasási sebességet. Az elért 1,25 milliárd képpont kiolvasása másodpercenként lehetővé tette az áramkör miniatürizálását, illetve a jelfeldolgozó technológia továbbfejlesztését. Ennek köszönhetően az új képérzékelő lehetőséget biztosít ultra nagy felbontású videofelvételek készítésére is öt kép/s sebességgel. A nagy felbontás és sebesség mellett a Canon folyamatosan ügyel arra, hogy a képérzékelő által továbbított jel zajtartalma alacsony maradjon magas érzékenység mellett is.

A Canon által bemutatott új APS-H méretű CMOS képérzékelő teszteléséhez használt fényképezőgép prototípus
A Canon által bemutatott új APS-H méretű CMOS képérzékelő teszteléséhez használt fényképezőgép prototípus

Az új 250 millió képpont felbontású képérzékelő segítségével rögzített videofelvétel mintegy 125-ször nagyobb felbontást képvisel, mint a full HD, illetve kb. 30-szor nagyobbat, mint a 4K. Ez egyértelműen lehetőséget biztosít a felhasználók számára, hogy minőségromlás nélkül megvágják vagy nagyítsák a filmet.

A Canon véleménye szerint a forradalmi képérzékelő kiváló teret kaphat a megfigyelő- és biztonsági rendszerekben, mérőműszerekben és egyéb ipari berendezésekben, illetve a vizuális kifejezés eszközeként.

Szólj hozzá!