FotóPiac

Díjmentes szolgáltatások:

Néhány fotó tipp

UV szűrőFotó tipp:
UV szűrő

Érdemes minden fényképezőgép objektívünket már vásárláskor ellátni egy UV szűrővel. Így ez a fényforma már biztos nem lehet káros hatással az elkészített képre. Ugyanakkor az objektív frontlencséje is védve van, hiszen sokkal egyszerűbb és főleg olcsóbb egy esetleges karcolódásnál egy szűrőt cserélni, mint az objektívet.

Reciprok-szabályFotó tipp:
Reciprok-szabály

Tartsuk szem előtt, hogy az expozíciós idő – kézből történő exponáláskor – nem lehet hosszabb, mint a fényképezőgép objektív gyújtótávolságának a reciprok értéke, különben a kép élessége elmosódhat. Ezek szerint egy 200 mm-es objektívvel fotózva az expozíciós idő legalább 1/200 s legyen.Nagy teleobjektívhez video fej

Fotó tipp:
Nagy teleobjektívhez video fej

Nagy teleobjektív használatakor nem elég a fotós állvány alátámasztása, érdemes a 3D vagy a gömbfejet lecserélni egy video fejre. Ez az állványfej sokkal könnyebben és finomabban mozgatható a fényképezőgép alatt, valamint gyorsabban és pontosabban pozícionálható a nagy teher alatt, mint a fotófejek.

RAW képfájlokFotó tipp:
RAW képfájlok

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy fényképeinket csak kis méretben fogjuk használni, akkor mindenképpen a nyers formátumot (RAW) állítsunk be a fényképezőgép menüjében, és így mentsük el a képeket. Ezáltal utólag olyan beállításokkal és méretben használhatjuk fel – a maximális lehetőség határain belül –, amilyenben akarjuk.

A megfelelő nézőpontFotó tipp:
A megfelelő nézőpont

A legtöbb fotó azért unalmas, mert ugyanabból a nézőpontból készül, általában álló ember készíti. Merjünk leguggolni vagy lehasalni, illetve a téma fölé emelkedni, hogy elérjük a fényképezőgép szokatlan nézőpontját. Természetesen az sem árt, ha a témát körbejárva a legalkalmasabb helyről készítjük el a felvételt.

MélységélességFotó tipp:
Mélységélesség

Sok fotós egyszerűen nem törődik a mélységélesség kérdésével, ezzel az „aprósággal”, örül, ha az automatika beállít egy rekesz-expozíció értékpárt. Pedig a jól megválasztott mélységélesség egészen megváltoztathatja a kép mondanivalóját, a környezetből kiemelheti, vagy éppen beleolvaszthatja részleteket. Próbáljuk ki a rekesz-előválasztásos üzemmódot is a fényképezőgép lehetőségei közül!

Világosban is vaku használatávalFotó tipp:
Világosban is vaku használatával

A vaku nem kizárólag sötétben szükséges a fotósnak. Déli napfény mellett is érdemes a vaku megvilágítási lehetőségét kihasználva megvillantani a témát – már ha szükség van rá –, hogy a kemény és éles árnyékok kissé lágyabbak legyenek. Első sorban kültéri portré képek készítésénél lehet hasznos a vaku, segítségével az arc és így a kép is megváltozik.

Elmosódás a képenFotó tipp:
Elmosódás a képen

Mindig nem lehet tű éles képet készíteni, sok esetben érdemes egyes képi elemeket, illetve az egész képet „elmosni”. Ezt első sorban a mozgás illusztrálására használják, de lehet egyéb fotográfiai kifejezőeszköz is. Állítsuk be a fényképezőgép záridő-előválasztás programját és válasszuk a megfelelő expozíciós időt. Tipikus példája az elmosódott vízesés vagy az éjszaka lámpacsíkot húzó autók, de lehetünk ettől kreatívabbak is.

Fontosak a tartalékokFotó tipp:
Fontosak a tartalékok

Sokszor lehet hallani, hogy lemerült a fényképezőgép akkuja vagy teli lett a memóriakártya. Egy felkészült fotóssal ilyen nem történhet meg. Tervezzünk előre és vigyünk tartalék akkumulátort vagy elemeket, memóriakártyát, illetve minden fogyó felszerelést. Inkább a táska legyen nehezebb, mint hogy elszalasszuk életünk felvételét.

A sötét jobb, mint a világosFotó tipp:
A sötét jobb, mint a világos

Első sorban tájképeknél tapasztalhatjuk azt a jelenséget, hogy a rögzített kép egy része nagyon sötét, míg a másik része nagyon világos tónusú. Ha nincs lehetőségünk a világítást szabályozni, vagy esetleg HDR felvételt készíteni, érdemes inkább a világos részeken mérni a fényt és azt helyesen exponálni. Utólagos korrekcióval ugyanis az alulexponált mezőből könnyebb részleteket visszanyerni, mint a túlexponáltból, így egy kis ügyeskedéssel „szépen megvilágított” felvételt nyerhetünk.

Szólj hozzá!