FotóPiac

Díjmentes szolgáltatások:

Magyar Sajtófotó Pályázat – Kihirdették a 2020 évi díjazottakat

Kihirdették a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottait; a legjobb munkákból április 16-án nyílik tárlat a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

A pályázatra ezúttal 267 fotográfus 2488 pályaművet küldött, a beérkezett képek száma összesen 6079 volt. A közmédia fotóriporterei összesen tizenegy díjat és két dicséretet kaptak.

Az internacionális zsűri elnöke Szlukovényi Tamás volt, míg tagjai Daniela Mrazkova, Ron Haviv, Joao Silva és Stiller Ákos.

A legjobb kollekcióért odaítélt Munkácsy Márton-díjat Török János (Délmagyarország) kapta; ő lett idén a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter is.

A legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotóriporternek járó Szalay Zoltán-díjat idén is Mónus Márton (MTI/MTVA) érdemelte ki, a Magyarországon készült legjobb hírképért Dombóvári Tamást (szabadfoglalkozású) tüntették ki Escher Károly-díjjal, a frissen megvalósított fenntarthatósági díj első nyertese mindazonáltal Ladjánszki Máté lett.

A MÚOSZ Nagydíj és az André Kertész-nagydíj nyertesének a neve április 16-án, a Capa Központ ünnepélyes díjátadóján lesz nyilvános.

A Hír, eseményfotó kategória első helyén Dombóvári Tamás (szabadfoglalkozású) végzett, a Képriport kategória legjobbjának mindazonáltal Ajpek Orsolya (Index) anyagát választotta a zsűri.

Cséfalvay Á. András (Parameter. sk) lett a Mindennapi élet (egyedi) kategória győztese, Mindennapi élet (sorozat) kategóriában ugyanakkor Kovács Bea kapta az első díjat.

Az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória első helyén Kölcsey-Gyurkó Sára végzett, az Emberábrázolás-portré (sorozat) kategóriában mindazonáltal Bielik István (szabadfoglalkozású) lett az aranyérmes.

Polyák Attila (Origo) a Művészet (egyedi) kategória első díját kapta meg, Mohai Balázs (MTI/MTVA) ugyanakkor Művészet (sorozat) kategória legjobb anyagát kreálta idén.

A Sport (egyedi) kategória első helyén Földi Imre (Nemzeti Sport) végzett, miközben a Sport (sorozat) kategóriában Török Jánost honorálta első díjjal a zsűri.

Török János kapta a Természet és tudomány (egyedi) kategória aranyérmét is, a Természet és tudomány (sorozat) kategória első díját mindazonáltal Hajdú D. András (szabadfoglalkozású) nyerte.

Kerekes M. István lett a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória győztese, a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) első helyére ugyanakkor Hajdú D. András tevékenységét sorolta a zsűri.

Kihirdették a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottait - MTI riporterek
Kihirdették a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottait – MTI riporterek

Az ünnepélyes díjátadója, a pályázat anyagából szervezett 38. Magyar Sajtófotó Tárlat megnyitója és Az év fotói című album bemutatója, április 16-án lesz a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szólj hozzá!