FotóPiac

Díjmentes szolgáltatások:

Új szintre emelt tudás – Nikon D600

Ez a Nikon legújabb FX formátumú, azaz teljes méretű képérzékelővel rendelkező fényképezőgépe, ráadásul a Nikon e kategóriájának legolcsóbb terméke is. Joggal kelthet tehát érdeklődést a komolyabban gondolkodó amatőrökben.

A technika

Nikon D600 digitális fényképezőgép
Nikon D600 digitális fényképezőgép hátoldala a kezelőgombokkal

A Nikon sokáig nem vett részt a teljes képérzékelős digitális fényképezőgépek gyártásában, de úgy látszik, sikerült belelendülnie. Ma már a profi és komolyabb amatőr kategóriában is kínálja típusait. A kezdő szegmens még várat magára, bár nem biztos, hogy azt is meg kell céloznia.

Az új Nikon D600 a teljes méretű érzékelőjén 24,3 megapixeles felbontást biztosít, ISO 50–25 600 tartományban. Az Expeed 3 képfeldolgozó rendszer a Nikon jelenlegi legjobbja, akárcsak a 39 pontos élességállító rendszere.

A váz fényképek és HD videók (akár 1920×1080, 30 k/s felbontásban) készítésére egyaránt alkalmas, ráadásul a videojelet képes tömörítés nélkül is továbbítani, ami a professzionális mozgóképrögzítés feltétele.

A szolgáltatásokat olyan hasznos funkciók egészítik ki, mint például a HDR, azaz széles dinamikatartományú fényképezés, az Aktív D-Lighting, amely képes kiegyenlíteni a nagy kontrasztkülönbségeket, az Időzített felvételkészítés, az 5,5 kép/s sebességű sorozatfelvétel, a kettős SD kártyafoglalat vagy az időjárásálló szigetelés.

(Részletes technikai adatok itt: > http://yush.eu/catal/search?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=Nikon+D600)

A külső

Nikon D600 digitális fényképezőgép
Nikon D600 digitális fényképezőgép oldalról a csatlakozókkal

A Nikon megszokott külsejének örülhetünk nem kevés pénzünkért. Aki már megszokta korábbi Nikon vázakat, annak biztos nem lesz nehéz átállnia és a menürendszert sem lesz nehéz kezelnie. A váz mérete átlagosnak mondható, és az elemmel együtt mért 850 g sem tűnik nagyon nehéznek.

A kezelőszervekben újdonság, hogy a képmód menüjét (Picture Control) külön gombbal is elérhetjük. További előny, hogy külön gombja van az expozíciókorrekciónak és a fénymérési módnak is, valamint a hátsó panelen történő beállítás megjelenítéshez (Info) és az Élőkép nézethez is. A programokat és a felvételi módokat egy-egy tárcsával szabályozhatjuk a bal felső részen, és pozitívumként értékelhető, hogy mind a két – egymás alatti – tárcsa elforgatásához külön-külön biztosító gomb van rendelve. Így nem foghatjuk a véletlenre a dolgot.

Az automatikus élességállítási módot két lépcsőben kell szabályozni. Az objektív mellett lévő szokásos váltókapcsolóval választhatunk az automatika és a kézi állítás között, de az AF-en belül az egyszeres / folyamatos / terület AF kiválasztása már egy gomb megnyomásával és a tárcsa elfordításával lehetséges. Ez utóbbi a keresőben is követhető, így igen gyors és hasznos tulajdonságot kapunk, hiszen a korábbi modelleknél gyakran meg kellett bizonyosodnunk – a gépet a szemünktől eltávolítva – arról, hogy jó helyre kapcsoltunk-e.

A csatlakozó felületek nem sokat változtak az előző típusokhoz képest, megtaláljuk az USB 2.0, a HDMI, a mikrofon- és a fejhallgató-csatlakozókat. Kicsi, de hasznos változás, hogy a csatlakozófedél nem csukódik vissza automatikusan, így használata egyszerűbb lett.

Kezelhetőség

Nikon D600 digitális fényképezőgép
Nikon D600 digitális fényképezőgép a módválasztó tárcsával

A Nikon D600 igen kezes fényképezőgépnek bizonyult. A markolat jól fogható, csúszásmentes, és a kezelőszervek is jól kézre esnek. A hátsó LCD panelen minden beállítási információ tökéletesen látszik és kontrollálható, akár vaksötétben is.

A kereső a 0,7-szeres nagyításával, 100%-os képlefedettségével és méretével aránylag nagynak számít a konkurensekhez képest. Sajnos azonban a használt expozíciós program a keresőben nem látható, csak a tárcsán, így néha el kell venni a szemünk elől a fényképezőgépet és ellenőrizni, illetve beállítani a kívánt módot.

Többször elmondtam már, hogy a balszem-domináns fotósok (ilyen vagyok én is) kicsit hátrányban vannak, mert a keresőbe tekintve az orrunk pont eltakar néhány fontosabb kezelőszervet, jelen esetben az élességmező-választó tárcsát. Jó lenne, ha a gyártók erre is figyelnének.

A csendes mód is jó ötletnek tűnik, de számomra nem volt túlságosan meggyőző. Egy kicsit halkabb lett az expozíció, de az exponálás után a tükör nem tér vissza automatikusan a lenti pozícióba (csak az exponálógomb elengedése után), így csak a sötét képernyőt láthatjuk. Szerintem az Élőkép funkció ebben az esetben hatásosabb, körülbelül ugyanakkora zajjal jár, mint a Csendes mód.

A D600 gondol azokra is, akik nem találják meg a tökéleteset az előre beállított programok közül, így két felhasználói programot is összeállíthatunk, amelyeket a programválasztó tárcsával direktben kiválaszthatunk. Nekem ez a funkció nagyon tetszik, bár az igazat megvallva, lehetne több is belőle.

Nikon D600 digitális fényképezőgép
Nikon D600 digitális fényképezőgép élességálló-választó kapcsoló

A menürendszer szintén a jól ismert Nikon jellegzetességeket tükrözi, sokáig el tudunk időzni benne, hogy a megfelelő beállításokat megadjuk. Nagyon hasznos a Saját menü, ahova ki tudjuk gyűjteni a számunkra fontosabb pontokat, hogy csak azok között kelljen keresgélni.

Érdekes és a kreatív képkészítésre ösztönző lehetőségeket is rejt a Nikon D600 menüje, mégpedig a Többszörös expozíciót, az Időzített felvételkészítést és az Időzített fényképezést. Ez utóbbi pl. egyetlen mozgóképpé egyesíti a felvételeket, így felgyorsítva az amúgy akár nagyon lassú mozgásokat, változásokat.

A Nikon D600 további érdekessége a virtuális horizont, amely szinte feleslegessé teszi az állványba épített vízszintezőt. Az ellenőrzésre a hátsó LCD panelen és a keresőben is lehetőségünk van. Megjegyzem, hogy egy kicsit lassan reagál, így kapkodni nem érdemes vele.

A visszajátszás menüben könnyen ellenőrizhetjük a felvételi körülményeket, a hisztogramot vagy éppen a túlexponált területeket. A képeket nagyíthatjuk vagy bélyegkép-módban tekinthetjük meg, akár naptárnézetben.

Az Élőképnézet is tökéletesen használható funkció. Egyetlen gomb megnyomásával térhetünk át a keresőből a hátsó LCD panelre, ahol az élőkép alatt megjelennek a főbb beállítási paraméterek. Tekintve, hogy ilyen esetekben az objektíven keresztül nézünk, a rekesz bezáródik a beállított értéknek megfelelően, és a mélységélességgel együtt látjuk a képet. Kis hátrányt jelent, hogy Élőkép módban a rekesz egyáltalán nem, míg az érzékenység csak megkötésekkel állítható.

Élőképnézetben az élességmező változtatható, és manuális módban akár ki is nagyítható a kép tetszőleges részlete a pontosabb élességállításhoz.

A fotózás egyszerűen és gyorsan felváltható a videó funkcióval, csak egy kapcsolót kell átváltani és elindítani a rögzítést. A Nikon D600 szinte az összes funkciót örökölte a D800-tól. A videók FX és DX formátumban is rögzíthetők, ráadásul akár 1080p, 30 k/s formátumban is, H.264/MPEG-4 videó kódolással. Mint említettem, lehetőségünk van tömörítés nélküli videojelet is küldeni, de ehhez természetesen megfelelően nagy külső HDMI tárkapacitásra is szükségünk van.

Nikon D600 digitális fényképezőgép
Nikon D600 digitális fényképezőgép felső LCD panel

A videók rögzítésére akkor kerülhet sor, ha átváltunk Élőkép módra, és mint láttuk a fentiekben, ilyenkor nincs már lehetőség a rekesz változtatására.

A mozgókép-felvételi funkcióban választhatunk a manuális és az automatikus élességállítás között. Szerintem egyik sem az igazi. A manuálishoz kicsi a képernyő, az automatikus pedig lassú. Jól gondoljuk át, mire és hogyan használjuk.

A kettős SD kártyafoglalat igazán hasznos lehet bárki számára. Itt meg lehet adni, hogy a két különböző kártyára milyen feltételekkel kerüljenek a fájlok.

Minőség

Nikon D600 digitális fényképezőgép
Nikon D600 digitális fényképezőgép tesztkép

Úgy gondolom, a képminőségre egyáltalán nem lehet panaszunk. A 24 megapixel több mint elegendő, még akkor is, ha a kép egy részletét akarjuk csak kiemelni. Ráadásul az érzékelő mérete sem kicsi, így a pixelek megfelelően nagyok, ami mindenképp a kép minőségének előnyére válik.

Jó objektívvel használva a Nikon D600 kiváló minőséget produkál, és persze a nyers formátumban való rögzítéssel kombinálva igazi profi minőséget érhetünk el.

Nikon D600 digitális fényképezőgép
Nikon D600 digitális fényképezőgép tesztkép

A kép minősége gyenge vagy rossz fényviszonyok között is igen jó benyomást kelt, még kikapcsolt zajcsökkentés esetén is. Ráadásul magasabb érzékenységi tartományban is kiválóan teljesít a D600, felveszi a versenyt profi társaival.

A valósághű kontraszttartományt is jól képes visszaadni a fényképezőgép, és a beépített Aktív D-Lighting funkciónak köszönhetően az érzékenysége észrevehetően kitolható.

A JPEG tömörített minősége is elfogadható, de az igazi előnyt a nyers formátum jelenti. Kiváló felbontást és részletgazdag felvételeket kapunk.

A Nikon D600 kiváló minőségű videofelvételeket készít, és a beépített mikrofonra sem lehet panaszunk.

Előnye és hátránya

+

Kiváló képminőség

Nagy dinamikai tartomány

Kettős SD kártyafoglalat

Egyedi beállítások

100% keresőkép

Tömörítetlen videojel

Virtuális horizont

AF állítási lehetőség

Időjárásálló tömítések

Rekeszállítás hiánya Élőkép módban

Lassú AF videó módban

Kevés programozható funkciógomb

Kinek ajánljuk?

A Nikon D600 bárki számára tökéletes választás lehet, akit nem riaszt a közel 600 000 Ft-os fogyasztói ár. Ez nem a legolcsóbb kategória, de nem is a legdrágább. Mindenesetre a pénzünkért minőséget és rengeteg jól használható funkciót kapunk, így komolyabb amatőröknek és profiknak is javasolhatjuk. Kiegészítve egy elemtartó markolattal igazi nagyágyú lesz a kezünkben, a Nikon csúcsmodell árának kevesebb mint a feléért.